Θερινή "καταιγίδα" στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την παιδεία

Θερινή "καταιγίδα" στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την παιδεία

Στο «κόκκινο»  η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αφορμή την ψήφιση του νόμου για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

 

Τα βασικά σημεία της ομιλίας Τσίπρα 

 

-Όταν αναλάβαμε βρήκαμε τα Πανεπιστήμια φορτωμένη με τα συμβούλια διοίκησης. Με ανθρώπους άλλοτε καλών προθέσεων, από τους οποίους ζητήθηκε να παρεμβαίνουν στην ΑΕΙ, και σε άλλες περιπτώσεις με ελάχιστες γνώσεις για την ελληνική πραγματικότητα. Αυτά τελικά δεν φτιάχτηκαν για να συμβουλεύουν. Αλλά για να κάνουν τη βρώμικη δουλειά. Να ξεριζώσουν από τα Πανεπιστήμια ανεπιθύμητες διοικήσεις. 

 

-Μας κατηγορείται για κρατισμό ενώ υπερασπιστήκατε τον πιο αντιδημοκρατικό θεσμό στην μεταπολίτευση. Υπάρχει αντίστοιχη διαδικασία σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Καταργούμε τα συμβούλια διοίκησης για να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. 

 

-Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε για τον βιολογικό δαρβινισμό, τώρα θα μάθουμε τον πανεπιστημιακό δαρβινισμό. Το μάθαμε από τον κ. Μητσοτάκη που μας είπε ότι θέλει εξοντωτική αξιολόγηση για τα ιδρύματα που θα συνδέονται με τον προϋπολογισμό. Χαίρομαι που η αξιωματική αντιπολίτευση λέει ξεκάθαρα τις απόψεις της. Έτσι μπορεί να γίνει μια αντιπαράθεση ιδεών. Θα μου επιτρέψετε όμως να σχολιάσω αυτήν την άποψη. Είναι μια ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη για τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας και τα πανεπιστήμια της χώρας. Η ΝΔ οραματίζεται πανεπιστήμια που θα αλληλοσκοτώνονται στην αρένα για το ποιο θα επιβιώσει. Συνθήκες ακαδημαϊκού survivor. Εμείς λέμε αξιολόγηση ναι αλλά για να γίνουν καλύτερα τα πανεπιστήμια, όχι για να εξολοθρευτούν. Αξιολόγηση ναι, ακαδημαϊκή ζούγκλα όχι. 

 

-Τη διαφθορά και τη διαπλοκή στα πανεπιστήμια την είχαν τροφοδοτήσει οι παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και πρυτανικά σχήματα που οι κομματικοί σας μηχανισμοί στήριζαν. Εμείς φέρνουμε έναν νόμο που φτιάχνουμε ένα πλαίσιο να ψηφίζονται χωριστά οι πρυτάνεις από τους αντιπρυτάνεις. Εμε'ίς δεν φοβόμαστε τους φοιτητές και το φοιτητικό κίνημα.

 

-Επαναφέρουμε το πλαίσιο για το άσυλο εκεί που το είχε η κ. Γιαννάκου. Τι σας πειράζει; Διότι με το άσυλο πράγματι η δημόσια σφαίρα είχε βασανιστεί. Όχι εξαιτίας του στρεβλού θεσμικού πλαισίου, αλλά της δυνατότητας που είχαν μικρές ομάδες να δημιουργούν δεδομένα που ευτελίζουν την έννοια του ασύλου και της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Η κατάργηση του ασύλου όπως το γνωρίζαμε όχι μόνο δεν έλυσε το πρόβλημα αλλά το ενέτεινε. Μοναδικός τρόπος να επιλύονται εντάσεις στα πανεπιστήμια είναι ο διάλογος. Έτσι, και όχι με μαζικές αστυνομικές επιχειρήσεις που θυμίζουν άλλες εποχές. 

 

-Με το νόμο αυτό σταματάμε και τη φάμπρικα των υψηλών διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. 

 

-Εργαζόμαστε για να κρατήσουμε τους νέους ανθρώπους στην Ελλάδα, για να δουλέψουν εδώ. Για αυτό αυξήσαμε τη χρηματοδότηση στην έρευνα. 

 

-Απέναντι σε όλα αυτά που εμείς προτείνουμε, η πρότασή σας συμπυκνώνεται σε μια λέξη. Ιδιωτικό. Ιδιωτική εκπαίδευση, ασφάλιση, υγεία, κοκ. Εμεις δεν θα ευνοήσουμε αυτήν την επιχειρηματικότητα, που καταλήγει να κοστίσει στο κράτος πολύ περισσότερο. Εμείς δεν αντιμετωπίζουμε την κοινωνία και τους πολίτες σας μια αμόρφωτη μάζα. Εμείς δεν θεωρούμε ότι είναι αδαής η πλειοψηφία. 

 

-Πιστεύετε ότι όταν πάτε στους αγρότες και καθίσετε στα δεμάτια με άχυρα, θα πείσετε τους αγρότες. 

 

Τα βασικά σημεία της ομιλίας Μητσοτάκη:

 

- Το νομοσχέδιο που θα ψηφίσετε σήμερα σύντομα θα ανήκει στο παρελθόν. Δεσμεύομαι ότι η ΝΔ θα το καταργήσει. Η κυβέρνηση επιχειρεί να γυρίσει δεκαετίες πίσω την ανώτατη εκπαίδευση.

 

- Πολιτική παρακμή της κυβέρνηση και ροπή προς τον αυταρχισμό, ενεργείτε χωρίς αναστολές με νόμους σκούπα και αναρίθμητες τροπολογίες. Η νομοθετική παρακμή του κοινοβουλίου έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Συνένοχος και ο πρόεδρος της Βουλής.

 

- Το προαύλιο της Βουλής δεν είναι χώρος για διαμαρτυρία.  

 

- Προς ΑΝΕΛ: Ως βουλευτές της ΝΔ είχατε στηρίξει άλλες επιλογές στην παιδεία. Σήμερα ψηφίζετε ό,τι σας πουν για την καρέκλα. Για 5-6 θέσεις υφυπουργών και ένα έδρανο.

 

- Συγκυβέρνηση επικίνδυνη για το παρών και το μέλλον της χώρας.

 

- Νομοσχέδιο βίαιη επιστροφή στο παρελθόν, στις υπερβολές και στις ακρότητες της δεκαετίας του '80.

 

- Προστατεύετε τα εγκληματικά στοιχεία με το άσυλο που έχουν ως ορμητήριο τα πανεπιστήμια. Μετατρέπετε τα πανεπιστήμια σε άβατα ανομίας.

 

- Ασκείτε εξουσία με αντιδημοκρατικό τρόπο, αλλά θα φύγετε με τον πλέον δημοκρατικό, δηλαδή με εκλογές. Δεν μπορεί η Ελλάδα όμηρος μιας παρέας που παρανομεί και συκοφαντεί.

 

- Τα τρία χαμένα χρόνια δεν αντισταθμίζονται από μια ακριβή έξοδο στις αγορές. Όλα αυτά θα συζητηθούν στην Εξεταστική Επιτροπή. 

 

Κουτσούμπας: Πήρατε καλό βαθμό, μας φορτώσατε με 2 μνημόνια

 

Eπίθεση εξαπέλυσε στην κυβέρνηση ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας για το νομοσχέδιο για την παιδεία στην Ολομέλεια της Βουλής. Απευθυνόμενος στα μέλη της πλειοψηφίας είπε ότι λαμβάνουν «πολύ καλό βαθμό καθώς φορτώσατε τον ελληνικό λαό με δύο επιπλέον μνημόνια» ενώ τους κάλεσε να απαντήσουν εάν η έξοδος στις αγορές «παγώνει» τα επώδυνα δημοσιονομικά μέτρα που ψηφίστηκαν. «Μήπως δεν θα ισχύσουν τα αιματοβαμμένα  πλεονάσματα; Προφανώς και όχι γιατί αυτά αποτελούν τα προαπαιτούμενα των αγορών» σχολίασε ο κ. Κουτσούμπας. Ακόμη, ο κ. Κουτσούμπας υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια δεν εισηγείται «τίποτα νέο» και το κατέταξε στην κατηγορία των σχεδίων νόμων Γιαννακου και Διαμαντοπούλου.

«Θεσμοθετείτε το μεγαλύτερο άνοιγμα των ΑΕΙ στο μεγάλο παζάρι της μετα-λυκειακής. Ούτε μια αράδα δεν αφορά τους φοιτητές των λαϊκών οικογενειών. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που δίνει άσυλο στην επιχειρηματική δράση των ιδρυμάτων. Τα δημοσιονομικά των πανεπιστημίων γίνονται βορά στις μνημονιακές επιταγές» είπε μεταξύ άλλων. 

 

Τι ανέφερε νωρίτερα το ρεπορτάζ του TheTOC:

 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει αποφασίσει αν θα πάρει τον λόγο στην συζήτηση στη Βουλή και πολλά θα εξαρτηθούν από το κλίμα που θα έχει διαμορφωθεί. Ωστόσο το επικοινωνιακό επιτελείο θεωρεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια, προκειμένου τα μνημόνια να μείνουν στην άκρη και να επιστρέψει σε ζητήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με την ιδεολογία και το κομματικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ επικροτεί.

 

Παράλληλα θα βγουν στην επιφάνεια και οι σημαντικές διαχωριστικές γραμμές που υπάρχουν με τη ΝΔ, καθώς με τα μνημόνια, την τρόικα και την έξοδο στις αγορές, είχαν το τελευταίο διάστημα ξεθωριάσει. Το γεγονός αυτό, εκτιμούν στο Μαξίμου, ότι συσπειρώνει τους ψηφοφόρους και κυρίως την νεολαία και επίσης δίνεται ένα μήνυμα φυγής προς τα εμπρός σε ένα ζήτημα και σε μια σημαντική μεταρρύθμιση που δεν γίνεται επειδή την ζητούν οι δανειστές. 

 

Τι σχεδιάζουν στη ΝΔ

 

Στον αντίποδα η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά πως ο χώρος της παιδείας είναι ένα προνομιακό πεδίο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός για την βαρύτητα που δίνεται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ότι με το που έγιναν γνωστές οι αλλαγές και δόθηκαν σε διαβούλευση, η ΝΔ αντέδρασε σε ανώτατο επίπεδο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με παρέμβαση του είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι γυρίζει την ανώτατη εκπαίδευση δεκαετίες πίσω. Μάλιστα όλο αυτό το διάστημα ο πρόεδρος της ΝΔ έχει συναντηθεί με πρυτάνεις και με εκπροσώπους της Ακαδημαϊκής κοινότητας διαπιστώνοντας την πλήρη αντίθεση τους, στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση.

 

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να συνδέσει την επαναφορά του ασύλου με την παραβατικότητα που επικρατεί σε ορισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα τα οποία χρησιμοποιούνται ως ορμητήρια εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Παράλληλα θεωρεί ότι το νομοσχέδιο αποτελεί ένα τεράστιο βήμα προς τα πίσω καθώς οι ρυθμίσεις που αφορούν τα Συμβούλια Ιδρυμάτων, τα μεταπτυχιακά προγράμματα και τους ξένους φοιτητές εκτιμά πως εδραιώνουν την εικόνα μιας περίκλειστης και περιχαρακωμένης Ελλάδας που ομφαλοσκοπεί και χαμηλώνει τον πήχυ της εκπαίδευσης. 

 

   Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες και ανέβει στο βήμα της ολομέλειας αναμένεται να διευρύνει την ατζέντα της επίθεσης του στην κυβέρνηση, βάζοντας στο στόχαστρο του τον πρόεδρο της Βουλής, τόσο για τα όσα συνέβησαν με τον Ρουβίκωνα και την απάντηση που έδωσε ο Νίκος Βούτσης, η οποία δεν κάλυψε τον πρόεδρο της ΝΔ, όσο και την «βροχή» τροπολογιών που συνεχίζεται στην βουλή προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών.  

 

Ανήμερα της συζήτησης και της ψήφισης του νομοσχεδίου Γαβρόγλου η Φώφη Γεννηματά θα παρουσιάσει τις προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την Παιδεία. Σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνονται αναφορές στον νόμο Διαμαντοπούλου και  οι φοιτητές δεν θα έχουν λόγο στα διοικητικά του πανεπιστημίου αλλά σε ζητήματα της φοιτητικής ζωής που τους αφορούν.

 

Παράλληλα η Φώφη Γεννήματα θα ταχθεί υπέρ του αυτοδιοίκητου του Πανεπιστημίου και στην εξωστρέφεια των Ανώτατων. εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Πηγή: thetoc.gr

Social Media

Follow us on Twitter

Like us on Facebook
Contact us 

 

ΔΕΛΤΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Το μεγάλο περιφερειακό κανάλι της Θράκης.

Η εταιρεία διοικείται από έμπειρα στελέχη και απασχολεί δεκάδες συνεργάτες με πολυετή, επιτυχημένη προϋπηρεσία, στους οποίους προσφέρει συνεχή επιμόρφωση. Με επαγγελματικά πρότυπα, κατάλληλη στρατηγική και γνώμονα την Ολική Ποιότητα, η ΔΕΛΤΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ βρίσκεται σήμερα μέσα στην τριάδα των κορυφαίων περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών.

Social Media

Follow us on Twitter

Like us on Facebook

 

 

Google Maps