Η υπογραφή του τριετούς Action Plan Ελλάδας - Κίνας, ορόσημο για την πορεία της χώρας

Η υπογραφή του τριετούς Action Plan Ελλάδας - Κίνας, ορόσημο για την πορεία της χώρας

 

Η παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Belt & Road Forum και η υπογραφή του τριετούς  Action Plan μεταξύ Ελλάδος - Κίνας μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να αποτελέσουν ορόσημο στην πορεία την χώρας.

Η στρατηγική One Belt One Road αποτελεί ευφυή στρατηγική σύλληψη του Προέδρου ΣΙ ΤΖΙΠΙΝΚΓΚ για τη διαμόρφωση ενός πολυπολικού κόσμου, βεβαίως και την αναβάθμιση του ρόλου της Κίνας στο πλαίσιό του, και την αντιστοίχιση της πολιτικής επιρροής με τον οικονομικό της δυναμισμό.

Η στρατηγική αυτή δημιουργεί τον χώρο και τις δυνατότητες στην Ελλάδα να αναβαθμίσει τον δικό της ρόλο στο σύγχρονο γίγνεσθαι.

Η Ελλάδα ως χώρα του σκληρού πυρήνα της ΕΕ μπορεί, στον αντίποδα λογικών επιστροφής στον προστατευτισμό, να αναλάβει την πρωτοβουλίες αναζήτησης συγκλίσεων ανάμεσα στους στόχους της αναπτυξιακής στρατηγικής της Ευρώπης με τους στόχους του One Belt One Road  και να είναι η εισηγήτρια ευρωπαϊκών στρατηγικών επιλογών που θα δίνουν νέα πνοή και νέο όραμα στην ευρωπαϊκή ενοποίηση στη λογική της δικής της συμβολής στη διαμόρφωση του νέου πολυπολικού κόσμου.

Η Ελλάδα ως το γεωγραφικό σημείο επαφής Δύσης- Ανατολής μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση όλων των δικτύων επαφής και συνεργασίας και να αποτελέσει στην πράξη την γέφυρα μεταξύ των δύο περιοχών.

Αυτή η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει με την μετατροπή του Πειραιά ως τον βασικό κόμβο των θαλάσσιων μεταφορών. Μπορεί και πρέπει όμως αυτό να επεκταθεί σε όλα τα κρίσιμα πεδία (ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, κλπ).

Βεβαίως οι ανοιχτοί δρόμοι και η ομαλή λειτουργία των δικτύων προϋποθέτουν ειρήνη, πολιτική σταθερότητα και σχέσεις συνεργασίας μεταξύ των χωρών που βρίσκονται κατά μήκος του διαδρόμου μεταξύ Ανατολικής Ασίας και Ευρώπης.

Όλα τα προηγούμενα συνιστούν τα βασικές πλευρές μιας συνεκτικής στρατηγικής που οφείλει να διαμορφώσει η Ελλάδα προκειμένου να αξιοποιήσει τις δυνατότητές της και να ανταποκριθεί στις πραγματικά ιστορικές προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη. 

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Social Media

Follow us on Twitter

Like us on Facebook
Contact us 

 

ΔΕΛΤΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Το μεγάλο περιφερειακό κανάλι της Θράκης.

Η εταιρεία διοικείται από έμπειρα στελέχη και απασχολεί δεκάδες συνεργάτες με πολυετή, επιτυχημένη προϋπηρεσία, στους οποίους προσφέρει συνεχή επιμόρφωση. Με επαγγελματικά πρότυπα, κατάλληλη στρατηγική και γνώμονα την Ολική Ποιότητα, η ΔΕΛΤΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ βρίσκεται σήμερα μέσα στην τριάδα των κορυφαίων περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών.

Social Media

Follow us on Twitter

Like us on Facebook

 

 

Google Maps