Live: Μετωπική στην Ολομέλεια της Βουλής για την Υγεία

Live: Μετωπική στην Ολομέλεια της Βουλής για την Υγεία

Προτάσεις για Εξεταστικές

Αθήνα

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής τίθενται προς συζήτηση-ψήφιση οι δύο προτάσεις που έχουν κατατεθεί από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία.

Οι τόνοι αναμένεται να ανέβουν στις παρεμβάσεις Τσίπρα και Μητσοτάκη. 

 

Tι συνέβη με την πρόταση της ΔΗΣΥ

«Κατατέθηκαν τρεις προτάσεις για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής αλλά λόγω του ότι δεν είχε συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών, η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν εισάγεται στην Ολομέλεια» είναι η επισήμανση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου κατά την έναρξη της συζήτησης.

 

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ

«Η πρότασή μας για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής είναι συνεπής προς τη διακηρυγμένη πρόθεση και δέσμευση της κυβέρνησης να ερευνήσει και να πατάξει τη διαφθορά σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής φέρνοντας στο φως όλες τις περιπτώσεις παρανομιών ευθύς μόλις συγκεντρωθούν για αυτό ικανές ενδείξεις» ανέφερε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Μπαλωμενάκης.

«Η πρόταση εξεταστικής επιτροπής είναι ταυτόχρονα και βασικό πολιτικό πρόταγμα του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας πάρει σαφή εντολή από τον ελληνικό λαό» είπε ο Αντώνης Μπαλωμενάκης και εξήγησε ότι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δομείται σε τρεις κύριους άξονες:

Πρώτος, είναι η εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης και των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων την τελευταία δεκαετία. «Είχε συμβεί το γνωστό όργιο υπερτιμολόγησης των φαρμάκων και των ιατροτεχνολιγικών υλικών, που είχαν φτάσει το 600% των τιμών των αντιστοίχων ειδών στις ευρωπαϊκές χώρες. Συνειδητά είτε δεν δημιουργήθηκε αξιόπιστος μηχανισμός τιμολόγησης είτε εκείνοι οι μηχανισμοί που δημιουργήθηκαν μεταλλάχθηκαν, τόσο ώστε να μην διαδραματίζουν τον ρόλο για τον οποίο είχαν συσταθεί. Αυτή η τακτική δεν θα είχε γίνει γενικός κανόνας αν δεν είχε την υψηλή κάλυψη των εκάστοτε ηγεσιών της υγείας. Αυτή η πρακτική ήταν πέρα για πέρα εγκληματική διότι εκτός από τη δαπάνη που εκτοξεύτηκε, οδήγησε σε υπερχρέωση το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, οδήγησε σε θεαματικές μη αναγκαίες αυξήσεις του κόστους λειτουργίας των νοσοκομείων και πλούτισε κλειστό αριθμό ατόμων με τις μίζες και τα υπερκέρδη μέσα από την ιδιοποίηση αυτού του δημόσιου αγαθού» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο δεύτερος άξονας ελέγχου είναι ο τρόπος διαχείρισης στα ΝΠΔΔ και στα εποπτευόμενα πρόσωπα Ιδωτικού Δικαίου στον χώρο της υγείας. «Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η αδιαφάνεια στη διαχείριση ήταν ο κανόνας», είπε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και περιέγραψε ότι το σκηνικό αυτό συνέθεσαν η ελλειμματική καταγραφή των περιουσιών τους, οι προμήθειες και χρεώσεις υλικών και εργασιών, οι προσλήψεις του προσωπικού, η σύναψη τριγωνικού τύπου συναλλαγών, οι συμβάσεις παροχής υπηρεσιών και ασφαλώς διαφημιστική δαπάνη «μέσα σε ένα πέπλο αδιαφάνειας». Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση του κ. Μπαλωμενάκη στο διαχειριστικό στο ΚΕΕΛΠΝΟ τον Δεκέμβριο του 2016 που «έδειξε διαχρονική διαφθορά».

Ο τρίτος άξονας αφορά τη διερεύνηση ύποπτων συναλλαγών προσώπων που είχαν ως αποτέλεσμα τον παράνομο πλουτισμό συγκεκριμένων ομάδων και σαφή ζημία σε περιουσιακά στοιχεία μονάδων υγεία, με κυρίαρχη την περίπτωση του «Ντυνάν».

 

H εισηγήτρια της ΝΔ

Στην πρόταση του κόμματός της να διευρυνθεί η περίοδος από το 1996 μέχρι σήμερα, για την εξέταση τυχόν αδικημάτων στον χώρο της υγείας, επέμεινε η εισηγήτρια της ΝΔ 'Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παίζει παιχνίδια εντυπώσεων και με την πρότασή της για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής έρχεται να καλύψει τα αρνητικά αποτελέσματα που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ότι εννέα στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι δεν κινείται στη σωστή κατεύθυνση».

«Προσπαθείτε να σερβίρετε τα πολιτικά αποτελέσματα της δεύτερης αξιολόγησης. Η Εξεταστική είναι το μοναδικό αντίμετρο που έχετε να προσφέρετε στον ελληνικό λαό για να καλύψετε την παταγώδη αποτυχία σας. 'Αρτος και θέαμα, δηλαδή» ανέφερε η κ. Ασημακοπούλου και πρόσθεσε:

«Εμείς συμφωνούμε να είναι όλα στο φως, γιατί δεν θέλουμε να υπάρχει καμία σκιά. Εμείς στη δική μας πρόταση ζητάμε να διευρυνθεί το πεδίο και θεματικά και χρονικά. Γιατί έχετε αντίρρηση εσείς σε αυτό; Συμφωνώ με το τεκμήριο της αθωότητας, όμως οι 'κακές γλώσσες' λένε ότι βγάλατε έξω την περίοδο 1996 γιατί τότε ο κ. Κουρουμπλής ήταν γενικός γραμματέας».

Και η εισηγήτρια της ΝΔ συνέχισε: «Φέρατε ή ετοιμάζεστε να φέρετε το δήθεν παράλληλο πρόγραμμα όταν όλες οι κόκκινες γραμμές που είχε η κυβέρνηση έχουν καταπατηθεί, ενώ η ηρωική διαπραγμάτευση που γίνεται, είναι με τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. 

» Όταν θα πάτε στις εκλογικές σας περιφέρειες, το καινούριο αφήγημά σας θα είναι τα αντίμετρα. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι επειδή δεν πείθουν τα αντίμετρα κάνετε Εξεταστική. Τα αντίμετρα είναι Εξεταστική. Παίζετε παιχνίδι αντιπερισπασμού μιλώντας για 'πάρτι' στην Υγεία γιατί είναι πιο 'πιασάρικο' από το να πείτε θα σου κόψω τη σύνταξη.

» Εμείς κάνουμε ρελάνς στο παιχνίδι που παίζετε και που κόστισε στον ελληνικό λαό 12 δισ. ευρώ επιπλέον, από την καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης. Παίζετε τα ρέστα σας, αλλά ο ελληνικός λαός σάς έχει καταλάβει και όταν έρθει η ώρα θα σας διώξει από το τραπέζι» κατέληξε η κ. Ασημακοπούλου.

 

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ

«Όποιος έχει στοιχεία τεκμηριωμένα για διαφθορά και πριν από το 1997 και μετά το 2015, δεν τον εμποδίζει κανείς να τα καταθέσει. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ρεβανσισμού, η Εξεταστική Επιτροπή, θέλω να πιστεύω ότι, θα κάνει σοβαρή δουλειά και θα ρίξει άπλετο φως στα φαινόμενα διαφθοράς στο χώρο της υγείας», ανέφερε ο γενικός εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Ο κ. Παπαχριστόπουλος ανέφερε ότι η απάντηση σε όσους ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση αυτή φοβάται να διευρύνει το χρονικό εύρος της έρευνας και στη σημερινή περίοδο της διακυβέρνησης, είναι η κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση και αυτή που παραδίδει μέρα με την ημέρα. 

«Εγώ, αν ήμουν υπουργός Υγείας και η κυβέρνησή μου, μου έλεγε Εξεταστική Επιτροπή από το 2015 και μετά, θα ήμουν υποχρεωμένος να έχω υποβάλει παραίτηση» είπε και υπογράμμισε: «Κανένας δεν εμποδίζει κανέναν αν έχει στοιχεία και πριν από το 1997 και μετά το 2015 να τα καταθέσει. Αυτή είναι η απάντησή μου σε όσους λένε ότι η κυβέρνηση φοβάται. Εγώ πιστεύω ότι δεν έχει φοβηθεί για τίποτα». 

«Για πρώτη φορά ανασφάλιστοι πολίτες έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτά είναι η απάντησή μου γιατί όχι μετά το 2015. Ξαναλέω κανείς δεν εμποδίζει κανέναν να καταθέσει όσα τεκμηριωμένα στοιχεία έχει», είπε ο γενικός εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων. 

 

ΠΗΓΗ: news.in.gr

Social Media

Follow us on Twitter

Like us on Facebook
Contact us 

 

ΔΕΛΤΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Το μεγάλο περιφερειακό κανάλι της Θράκης.

Η εταιρεία διοικείται από έμπειρα στελέχη και απασχολεί δεκάδες συνεργάτες με πολυετή, επιτυχημένη προϋπηρεσία, στους οποίους προσφέρει συνεχή επιμόρφωση. Με επαγγελματικά πρότυπα, κατάλληλη στρατηγική και γνώμονα την Ολική Ποιότητα, η ΔΕΛΤΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ βρίσκεται σήμερα μέσα στην τριάδα των κορυφαίων περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών.

Social Media

Follow us on Twitter

Like us on Facebook

 

 

Google Maps