Την Κυριακή 28 Μαΐου 2017 ώρα 20:00 θα πραγματοποιηθεί στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης παρουσίαση του βιβλίου "Έτσι αγαπάμε εμείς την Ελλάδα. Πλήρη πρακτικά και ιστορικό των δικών Μπελογιάννη - Τα σήματα Βαβούδη" των εκδόσεων Τόπος.

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Βασιλης Δαλκαβουκης

Επικουρος Καθηγητής Δημοκρίτειου πανεπιστημίου

 

Σπύρος Σακελλαρόπουλος

Αναπληρωτής Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου- επιμελητής της έκδοσης

 

Συντονίζει τη συζήτηση η Στέλλα Καραμήτρου.

 

Η έκδοση αυτή παρουσιάζει για πρώτη φορά τα πλήρη πρακτικά των δύο δικών του Ν. Μπελογιάννη και των συντρόφων του, μεγάλο μέρος από τα σήματα Βαβούδη, τα υπομνήματα μετατροπής της θανατικής ποινής των Μπελογιάννη, Μπάτση και Καλούμενου σε ισόβια κάθειρξη, σχολιασμό για τον τρόπο διεξαγωγής καθώς και το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκαν οι δίκες.

Το περιεχόμενο των ιστορικών ντοκουμέντων συμβάλει στο να αποκτήσει ο αναγνώστης τη δική του οπτική απέναντι στα συγκεκριμένα δραματικά γεγονότα. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν μπορεί να παρακάμψει καθοριστικούς παράγοντες διαμόρφωσης των ιστορικών εξελίξεων όπως ο ρόλος των ΗΠΑ (η στάση των οποίων παρουσιάζεται μέσα από τη χρήση των αρχείων του Foreign Office) το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινήθηκε η ηγεσία του ΚΚΕ, και ιδιαίτερα ο Ν. Ζαχαριάδης αμέσως μετά την ήττα στον εμφύλιο, η αμφιθυμική στάση των κομμάτων του Κέντρου και προσωπικά του Ν. Πλαστήρα, ο ρόλος του Θρόνου και του Στρατού.

 

Η πρωτοτυπία της μελέτης των παραπάνω είναι πως σε ορισμένες περιπτώσεις το αρχειακό υλικό οδηγεί σε διαπιστώσεις εικονοκλαστικού χαρακτήρα. Οι ΗΠΑ μόνο μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Κορέα βρέθηκαν να πρωτοστατούν στην επιβολή του αυταρχικού μετεμφυλιακού πλαισίου, η δράση του ΚΚΕ απείχε παρασάγγας από την πολιτική του «όπλου παραπόδα», η κυβέρνηση Πλαστήρα είχε πολύ σοβαρές ευθύνες για τις εκτελέσεις, το Παλάτι διαδραματίζει υποδεέστερο ρόλο σε σχέση με αυτό των ΗΠΑ και του Στρατού.

 

Στις ίδιες τις δίκες από τη μια εντυπωσιάζει ο ηρωισμός του Ν. Μπελογιάννη, και αρκετών άλλων που υπερασπίζονται τα ιδανικά τους. Από την άλλη η σπουδή πολλών κατηγορούμενων να αποποιηθούν τη σχέση τους με το κομμουνιστικό κίνημα συμπυκνώνει τους όρους της ήττας στον Εμφύλιο για την ελληνική Αριστερά στο πλαίσιο της κρατικής τρομοκρατίας της εποχής.

 


 

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της τριμερούς συνάντησης κορυφής των ηγετών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη, βρέθηκε χθες στην Αθήνα ο γενικός διευθυντής του υπουργείου εξωτερικών του Ισραήλ Γιουβάλ Ρότεμ.

 

 

Σε επαφές που είχε ο κ. Ρότεμ με Έλληνες αξιωματούχους συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ σε διαφορετικούς τομείς και μεταξύ αυτών και της ενέργειας το οποίο θα αποτελέσει κυρίαρχο θέμα των συζητήσεων στην Θεσσαλονίκη.

Υποστήριξε επίσης ότι το ενεργειακό, και συγκεκριμένα οι “αγωγοί της ειρήνης” όπως αποκάλεσε το μελλοντικό σχέδιο, θα γίνουν όχημα για μεγαλύτερη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή και στο πλαίσιο αυτό υπεγράφη συμφωνία με την Ιορδανία και γίνονται διαπραγματεύσεις με την Παλαιστινιακή αρχή και την Αίγυπτο.

Ο κ. Ρότεμ τόνισε ότι ως γνωστό υπάρχουν δύο επιλογές στο τραπέζι για τον αγωγό που που θα φέρει το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη, ο ένας μέσω Κύπρου – Ελλάδας – Ιταλίας και η δεύτερη επιλογή μέσω Τουρκίας. Οι επιλογές εξετάζονται είπε ο κ. Ρότεμ και θα έχει σημασία το αν και κατά πόσο ανακαλυφθούν και νέα κοιτάσματα στην περιοχή. Είναι ένα σχέδιο, όπως είπε, που “θα ωφελήσει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.”

Αναφορικά με το ενεργειακό, το ανακοινωθέν μετά τη σημερινή συνάντηση ανέφερε χαρακτηριστικά: “Λαμβάνουμε υπόψη μας την ευαισθησία του θέματος για τους εταίρους μας την Ελλάδα και την Κύπρο. Επιδιώκουμε να συνεχίσουμε τον ανοιχτό διάλογο και να δράσουμε με διαφάνεια γι αυτά τα ζητήματα. Να σεβαστούμε τα δικαιώματα της Κύπρου στην θαλάσσια περιοχή της και πιστεύουμε ότι η η υπογραφή της συμφωνίας μας με την Κύπρο για την ΑΟΖ ήδη από το 2010 μιλά από μόνη της”

 

Πρόκληση η τουρκική επιλογή

Σε ερώτηση για το αν οι επιδιώξεις των εμπλεκόμενων εταιριών στις γεωτρήσεις και στη διάθεση του φυσικού αερίου, για γρήγορα κέρδη ασκήσουν πιέσεις για την τελική επιλογή του αγωγού μέσω Τουρκίας, ο κ. Ρότεν είπε ότι δεν είναι μόνο επιλογή των κυβερνήσεων αλλά είναι και μια καθαρά οικονομική υπόθεση στην οποία εμπλέκονται ιδιωτικές επιχειρήσεις και τόνισε ότι θα εξαρτηθεί επίσης από τα τεχνικά ζητήματα της άλλης επιλογής δηλαδή του αγωγού eastmed μέσω Ελλάδας.

Κατέληξε επίσης λέγοντας ότι αν βρεθεί περισσότερο αέριο στην περιοχή ίσως να υπάρξουν και περισσότερες επιλογές για την μεταφορά του.

Αναφορικά με το αν προβληματίζει το Ισραήλ η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία όπως έχει διαμορφωθεί, ο κ Ρότεν τόνισε ότι στο παρελθόν υπήρχαν εμπόδια στις σχέσεις με την Τουρκία αλλά το τελευταίο διάστημα υπάρχουν πολύ περισσότερες επαφές και ενδείξεις ότι οι σχέσεις των δύο χωρών κινούνται προς μια θετική κατεύθυνση.

 

Παράνομες έρευνες

Να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι ο σχεδιασμός του αγωγού μέσω Τουρκίας περνά μέσα από την κυπριακή ΑΟΖ κάτι το οποίο η Λευκωσία δεν αποδέχεται. Το ζήτημα ήδη έχει προκαλέσει εντάσεις καθώς η Τουρκία υποστηρίζει ότι η Κύπρος δεν μπορεί να εμποδίσει τον αγωγό ακόμη και αν δεν δώσει την συγκατάθεσή της. Πάντως σε πρόσφατη σχετικά συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Ισραηλινός γενικός διευθυντής ενέργειας Σαούλ Μέριντορ, είχε προκαλέσει αμηχανία σε Ελλάδα και Κύπρο καθώς δεν είχε καταδικάσει τις τουρκικές έρευνες στα ανοιχτά της Κύπρου λέγοντας επίσης ότι “θα βρούμε τρόπο να περάσουμε τον αγωγό” στα ανατολικά της Κύπρου.”

Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήμα στο Τελ Αβίβ, οι ηγέτες της Ελλάδας της Κύπρου και του Ισραήλ, υπέγραψαν κοινή διακήρυξη για την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου Eastmed μέσω Ελλάδας και Ιταλίας παρουσία του Ευρωπαίου Επίτροπου Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε και του υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας, Κάρλο Καλέντα. Στο επόμενο διάστημα θα εξεταστούν οι δυνατότητες για την κατασκευή του έργου καθώς και η βιωσιμότητα του και στους επόμενους μήνες θα υπάρξει η σχετική έκθεση.

 

ΠΗΓΗ: cnn.gr


Ισχυρό μήνυμα για την ενότητα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, καθώς και την αποφασιστικότητά τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, έστειλαν οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, οι οποίοι δεσμεύθηκαν και για τη δικαιότερη κατανομή των οικονομικών βαρών μεταξύ των Συμμάχων.

 

Κατά την Σύνοδο του ΝΑΤΟ στα νέα γραφεία του στις Βρυξέλλες, οι αρχηγοί κρατών συμφώνησαν να προχωρήσουν σε ένα σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, με τον γενικό γραμματέα Γενς Στόλτεμπεργκ να κάνει γνωστό πως το ΝΑΤΟ θα γίνει επίσημα μέλος της παγκόσμιας συμμαχίας για την καταπολέμηση του Ισλαμικού κράτους, στην οποία ήδη μετέχουν 28 σύμμαχοι. Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη Συμμαχία κατά του ISIS συνιστά ένα «πολιτικό μήνυμα», αλλά και «πρακτική υποστήριξη» του έργου της συμμαχίας, τόνισε ο Στόλτενμπεργκ.

Το ΝΑΤΟ θα συμμετάσχει στην Παγκόσμια Συμμαχία κατά του ISIS με αεροσκάφη τύπου AWACS, και με τη σύσταση μιας νέας ομάδας που θα είναι επιφορτισμένη με τον συντονισμό και τον σχεδιασμό των επιχειρήσεων από τα αρχηγεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ακόμη στο ότι πρέπει η κατανομή των οικονομικών βαρών μεταξύ των Συμμάχων να γίνεται με πιο δίκαιους όρους. «Αποφασίσαμε να αναπτύξουμε ετήσιο πλάνο, για την αύξηση των αμυντικών δαπανών, προκειμένου να φτάσουν σε εθνικό επίπεδο το 2% του ΑΕΠ», σημείωσε ο γγ της Συμμαχίας.

 

«Βέλη» Τραμπ με φόντο τις αμυντικές δαπάνες

Την παράσταση στην σύνοδο του ΝΑΤΟ «έκλεψε» ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ήταν η πρώτη του συμμετοχή σε σύνοδο του ΒορειοΑτλαντικού Συμφώνου, ωστόσο αυτό δεν τον εμπόδισε από το να κατηγορήσει τους Συμμάχους ότι χρωστούν τεράστια χρηματικά ποσά στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς δεν συμμετέχουν με το ποσοστό που τους αναλογεί στις αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ.

 

«Το ΝΑΤΟ στο μέλλον θα πρέπει να εστιάζει στην τρομοκρατία και στην μετανάστευση, καθώς και στις απειλές που θέτει η Ρωσία στα ανατολικά και νότια σύνορα του ΝΑΤΟ. Για αυτούς τους λόγους είπα απευθείας στον Γενς Στόλτενμπεργκ και στις χώρες του Οργανισμού ότι πρέπει να πληρώνουν το μερίδιό τους και τις οικονομικές τους υποχρεώσεις», σημείωσε ο Τραμπ, εκφράζοντας την λύπη του ότι «τα 23 από τα 28 κράτη–μέλη εξακολουθούν να μην πληρώνουν την συμμετοχή τους». «Είναι άδικο για τους Αμερικανούς φορολογουμένους», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, χτύπησε τον κώδωνα του κινδύνου για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, προειδοποιώντας παράλληλα για περισσότερες επιθέσεις αντίστοιχες με την πρόσφατη στο Μάντσεστερ, αν η Συμμαχία δεν κάνει περισσότερα για να σταματήσει τους μαχητές. Όπως διαμήνυσε, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν θα σταματήσουν ποτέ να μάχονται την τρομοκρατία, χαρακτηρίζοντας «άγρια» και «βάρβαρη» την επίθεση αυτοκτονίας στο Μάντσεστερ.

 

«Δεν θα μειώσουμε ποτέ την αποφασιστικότητά μας να συντρίψουμε την τρομοκρατία και να επιτύχουμε διαρκή ασφάλεια, ευημερία και ειρήνη», συμπλήρωσε ο αρχηγός του Αμερικανικού κράτους, έπειτα από τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στην Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον.

«Η τρομοκρατία πρέπει να αντιμετωπιστεί, διαφορετικά η φρίκη που είδατε στο Μάντσεστερ και σε τόσα άλλα μέρη θα συνεχιστεί για πάντα», είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ και συνδέοντας το θέμα με τη χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ πρόσθεσε: «Αυτές οι σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια, είναι ο λόγος που από την αρχή είμαι πολύ, πολύ ειλικρινής και τονίζω ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει επιτέλους να συνεισφέρουν το μερίδιό τους».

Στην ομιλία του κατά την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, τόνισε ότι ο Οργανισμός αποτελεί εργαλείο για την «ειρήνη και σταθερότητα» στον κόσμο, ωστόσο δεν έκανε αναφορά στο Άρθρο 5 της καταστατικής συνθήκης του ΝΑΤΟ, όπου ρητά αναφέρεται η δέσμευση των κρατών μελών του Οργανισμού να θεωρήσουν οποιαδήποτε «Ένοπλη Επίθεση» προς σύμμαχο κράτος ως επίθεση εναντίον όλων των μελών του και να δράσουν αναλόγως.

Εντούτοις, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ τηρεί ενιαία στάση με τις άλλες χώρες–μέλη στην υπεράσπιση όλων των χωρών της Συμμαχίας. «Είναι ο πυρήνας της Συμμαχίας», δήλωσε ο αξιωματούχος, έπειτα από την ομιλία του Τραμπ.

 

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν σαφής ως προς την δέσμευσή του στην Συμμαχία και στην βασική αρχή της συλλογικής άμυνας των κρατών μελών της, εκφράζοντας όμως και την «ωμή» απαίτησή του για αύξηση των αμυντικών δαπανών από τις χώρες–μέλη του Οργανισμού.

«Ο Τραμπ ήταν ξεκάθαρος στην δέσμευσή του στο ΝΑΤΟ. Αλλά ο πρόεδρος Τραμπ ήταν επίσης ξεκάθαρος στο μήνυμα που έστειλε σε όλους τους αρχηγούς των κρατών της Συμμαχίας ότι πρέπει να εκπληρώνουμε την δέσμευση για αύξηση των αμυντικών δαπανών», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού. «Εξέφρασε ωμά το μήνυμά του αυτό σήμερα και έχουμε δει στο παρελθόν τον πρόεδρο Τραμπ να μιλά με αυτή την ευθύτητα», συμπλήρωσε.

 

Επαφές Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου

Σειρά ολιγόλεπτων συνομιλιών είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία διεξήχθη στη σκιά του τρομοκρατικού χτυπήματος στη Βρετανία. Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στην Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

 

 

«Σε παρακολουθώ» , είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα κατά το ολιγόλεπτο τετ-α τετ που είχαν πριν την έναρξη της Συνόδου του ΝΑΤΟ. «Ανακάμπτετε και αυτό είναι εκπληκτικό» σημείωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, για να προσθέσει «Η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα με υπέροχους ανθρώπους».

 

Είχα σήμερα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον Πρόεδρο των Η.Π.Α. κ. Ντόναλντ Τραμπ @realDonaldTrump στη Σύνοδο των Βρυξελλών.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε για αρκετή ώρα με τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι και την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ. Ενώ συνομιλίες είχε και με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. 

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας κ. Πάολο Τζεντιλόνι στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ

 

Ο πρωθυπουργός είχε επίσης ολιγόλεπτες συνομιλίες με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και τον Καναδό ομόλογό του Τζαστίν Τριντό. Ενώ συνομίλησε και με την Πρόεδρο της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ – Κιτάροβιτς.

 

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Καναδά κ. Τζάστιν Τρυντώ, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

 

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα και στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις. Ο πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων και στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η ρητορική και οι εθνικιστικές πρακτικές στην «ευρύτερη περιοχή μας » πρέπει να ξεπεραστούν προς όφελος των Δημοκρατικών Αρχών και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την επίλυση της πολιτικής κρίσης στην Αλβανία και την συνεισφορά όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας προς τον σκοπό αυτό.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ισχυρή υποστήριξη της Ελλάδας στη διαδικασία μεταρρυθμίσεων στην Αλβανία και τη σημασία που αποδίδει στον σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας . Οι δύο πρωθυπουργοί τόνισαν τους στενούς ιστορικούς , πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των λαών των δύο χωρών, που μάλιστα ενισχύθηκαν τις τελευταίες δεκαετές.

Αλέξης Τσίπας και Έντι Ράμα υπογράμμισαν ότι οι ελληνοαλβανικές σχέσεις είναι στρατηγικής φύσης και σημασίας , ενώ συζήτησαν και τις διμερείς σχέσεις εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξη τους στην πρωτοβουλία των δύο υπουργών Εξωτερικών για τον μηχανισμό εντατικών διαβουλεύσεων με στόχο την περαιτέρω προώθηση των διμερών σχέσεων.

Παράλληλα τονίστηκαν τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει για την κοινωνική ενσωμάτωση των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα.

Τέλος οι δύο πρωθυπουργοί επεσήμαναν τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στη διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε και προσχώρησης της στο ΝΑΤΟ και συμφώνησαν να ενισχύσουν τον διάλογο μεταξύ των δύο χωρών αναφορικά με τους Διεθνείς οργανισμούς.

Κατά την τοποθέτησή του στο περιθώριο του δείπνου εργασίας της Συνόδου Κορυφής αρχηγών κρατών χωρών μελών του ΝΑΤΟ ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε να παραμείνει ισχυρός ο ευρω-ατλαντικός δεσμός σε ένα διεθνές περιβάλλον με πολλαπλές προκλήσεις ασφάλειας και παράλληλα ζήτησε να συνδέει - σε ισότιμη βάση - τις δυο πλευρές του Ατλαντικού και να ενισχύει τη συλλογική μας ασφάλεια, εξασφαλίζοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, από τα παλαιότερα κράτη-μέλη του Οργανισμού, πάροχος ασφαλείας και πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την ευρύτερη παρευξείνια γειτονιά, εργάζεται και θα εργαστεί σταθερά προς αυτήν την κατεύθυνση.

 

Στις Βρυξέλλες, για τις εργασίες της Συνόδου του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου. #NATO

 

Κατά την έναρξη της τοποθέτησης του, ο Έλληνας πρωθυπουργός καταδίκασε απερίφραστα τη βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ και εξέφρασε τη συμπαράσταση της Ελλάδας στον βρετανικό λαό, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Σημείωσε πως συμμεριζόμαστε την ανάγκη δικαιότερου επιμερισμού των αμυντικών βαρών και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει, παρά το πλαίσιο αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής, να πληροί το στόχο που ετέθη στην Ουαλία για 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες.

 

Ηγετική εμφάνιση Ομπάμα στο πλευρό της Μέρκελ

Λίγο πριν ξεκινήσει η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου εκπροσώπησε για πρώτη φορά τις ΗΠΑ ο διάδοχός του, ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από χιλιάδες κόσμου στο Βερολίνο.

Έχοντας στο πλευρό του την Άγκελα Μέρκελ, ο Μπαράκ Ομπάμα συμμετείχε σε μια εκδήλωση για τη Δημοκρατία, που έλαβε χώρα στην πύλη του Βραδεμβούργου, κάνοντας έκκληση για διεθνή σύμπλεξη και διαμηνύοντας ότι «δεν πρέπει να κρύβεσαι πίσω από τον τοίχο».

 

ΠΗΓΗ: cnn.gr


Εκδρομικό λεωφορείο που μετέφερε μαθητές δημοτικού σχολείου ανατράπηκε λίγο πριν από τις 10 το πρωί, στο 39ο χλμ. της επαρχιακής οδού Σερρών - Καβάλας, κοντά στον οικισμό Αγγίστα.

Από την ανατροπή τραυματίστηκαν εννέα παιδιά και πέντε ενήλικες που συνόδευαν τους μαθητές και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της περιοχής, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την Αστυνομία δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους. Σύμφωνα μάλιστα με όσα μεταδίδει ο ΣΚΑΪ από τους τραυματίες σοβαρός κρίνεται μόνο ο τραυματισμός ενός παιδιού που φέρει ανοιχτό κάταγμα άνω άκρου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ οι μαθητές είναι από δημοτικό του Βαμβακόφυτου Σερρών και επρόκειτο να κάνουν μια εκπαιδευτική εκδρομή.

Το ατύχημα συνέβη όταν φορτηγό έκλεισε τον δρόμο στο λεωφορείο με αποτέλεσμα αυτό να βγει από την πορεία του και να ανατραπεί.

Αμέσως σήμανε συναγερμός και στο σημείο μετέβησαν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και η Αστυνομία, ενώ ειδοποιήθηκε και η Πυροσβεστική.

Ο οδηγός του φορτηγού διέφυγε και αναζητείται.

 

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

 

 


Μυστήριο με την εκρηκτική ύλη που πέρασε τους ελέγχους

 

Θύμα τρομοκρατικής επίθεσης έπεσε ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ο οποίος τραυματίσθηκε όταν άνοιξε φάκελο παγιδευμένο με εκρηκτικά, μέσα στο αυτοκίνητό του, στην οδό Μάρνη.

Η έκρηξη έγινε περίπου στις 18:30 το απόγευμα και η είδηση της επίθεσης στον πρώην πρωθυπουργό και πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, έφερε την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της διεθνούς επικαιρότητας.

Τόσο ο κ. Παπαδήμος, όσο και ο οδηγός του και ο συνοδός του που επέβαιναν στο αυτοκίνητο μαζί του, νοσηλεύονται στον Ευαγγελισμό και οι έως τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο ζωής.

Οι δράστες χρησιμοποίησαν μικρή ποσότητα πυρίτιδας για να περάσει τους όποιους ελέγχους.

 

Μετά το χτύπημα σήμανε συναγερμός και σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με μια εκδοχή, υπάλληλος φέρεται να ήλεγξε τον φάκελο σε δύο μηχανήματα X-ray που λειτουργούν στην ΤτΕ, ενώ σύμφωνα με άλλη εκδοχή ο φάκελος πέρασε από X-ray της Βουλής.

Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση η αλληλογραφία του Λουκά Παπαδήμου έγινε στα μηχανήματα της Βουλής, ωστόσο η εκρηκτική ύλη δεν ανιχνεύτηκε. Ο φάκελος πέρασε κανονικά και έφτασε στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού.

Η αλληλογραφία όλων των πολιτικών και άλλων προσώπων που φυλάσσονται από την Αστυνομία ως πιθανοί στόχοι επιθέσεων, πριν φτάσει στα χέρια τους ελέγχεται σε ειδικά μηχανήματα και από εξειδικευμένο προσωπικό.

Στην περίπτωση του κ. Παπαδήμου, η αλληλογραφία που φτάνει στην Ακαδημία Αθηνών, επειδή εκεί δεν υπάρχουν ειδικά μηχανήματα ακτίνων, παραλαμβάνεται από κάποιον εκ των ανδρών της ασφαλείας του και μεταφέρεται στη Βουλή, όπου ελέγχεται, ενώ μετά περνάει και από δεύτερο έλεγχο στην Τράπεζα της Ελλάδος.

 

Όλο το χρονικό της έκρηξης στο αυτοκίνητο του Λουκά Παπαδήμου

Ήταν λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα της Πέμπτης όταν ο Λουκάς Παπαδήμος έφευγε από την Τράπεζα της Ελλάδος. Ο πρώην πρωθυπουργός βρισκόταν μέσα στη μαύρη Mercedes μαζί με τον οδηγό του και έναν συνοδό. Και οι δύο προσωπικό της Τράπεζας της Ελλάδος. Πίσω ακριβώς από το αυτοκίνητο του πρώην πρωθυπουργού βρισκόταν ένα συνοδευτικό της αστυνομίας και μία μηχανή. Μέσα στο συνοδευτικό βρίσκονται δύο άνδρες.

 

Το αυτοκίνητο το οποίο είχε ξεκινήσει από την Τράπεζα της Ελλάδος με προορισμό την οικία του κ. Παπαδήμου στο Ψυχικό, βρισκόταν εν κινήσει στη διασταύρωση των οδών Μάρνη και 3ης Σεπτεμβρίου, ενώ ακολουθούσε η συνοδεία του.

Στις 18:28 ο πρώην πρωθυπουργός, που βρίσκεται στη θέση του συνοδηγού, παίρνει στα χέρια του έναν φάκελο από την προσωπική του αλληλογραφία και τον ανοίγει. Ο φάκελος περιέχει εκρηκτική ύλη και αμέσως σημειώνεται έκρηξη.

Η έκρηξη εκτονώνεται μέσα στο αυτοκίνητο, τα τζάμια δεν σπάνε και οι αερόσακοι ανοίγουν.

Ο πρώην πρωθυπουργός και οι συνοδοί του τραυματίζονται. Ο Λουκάς Παπαδήμος ανοίγει την πόρτα και βγαίνει από το αυτοκίνητο.

«Ακούσαμε ένα μπαμ και βγήκαμε έξω να δούμε τι έγινε. Μόλις άνοιξαν οι πόρτες βγήκαν ντουμάνια και καταλάβαμε τι είχε συμβεί», ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας στο newsbeast.gr επισημαίνοντας ότι οι επιβάτες είχαν σκισμένα ρούχα.

Οι δύο αστυνομικοί-συνοδοί του κ. Παπαδήμου, οι οποίοι ακολουθούσαν με άλλο συμβατικό αυτοκίνητο, δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα και απλώς έτρεξαν να βοηθήσουν τους τρεις τραυματίες και να φροντίσουν για τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο.

Αμέσως σημαίνει συναγερμός στην αστυνομία, την αντιτρομοκρατική και στον Ευαγγελισμό που ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους τραυματίες.

 

Από την έκρηξη ο Παπαδήμος τραυματίστηκε στα πόδια και την κοιλιακή χώρα, ενώ οι συνεπιβάτες του οχήματος τραυματίστηκαν πιο ελαφρά.

«Μετά την παροχή των πρώτων Βοηθειών, για αρκετά επιφανειακά τραύματα, στον θώρακα, την κοιλία και τους μηρούς, υπεβλήθη σε πλήρη κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο. Αποφασίστηκε ο χειρουργικός καθαρισμός τραύματος της πρόσθιας επιφανείας του δεξιού μηρού, στον οποίο αυτή τη στιγμή ο ασθενής υποβάλλεται. Κρίθηκε ότι η κατάστασή του είναι σταθερή και δεν εμπνέει ανησυχία. Οι συνοδοί του, έφεραν ελαφρά επιφανειακά τραύματα για τα οποία δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες και παραμένουν σε νοσηλεία για προληπτικούς λόγους» ανέφερε η ανακοίνωση του Ευαγγελισμού.

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα και ύστερα από σχεδόν τρεις ώρες, η χειρουργική επέμβαση ολοκληρώθηκε.

Ο κ. Παπαδήμος πέρασε τη νύχτα στην εντατική για προληπτικούς λόγους και στη συνέχεια θα μεταφερθεί σε δωμάτιο.

Όσον αφορά τους δυο άνδρες της φρουράς του κ. Παπαδήμου, είναι πιθανόν να πάρουν εξιτήριο ακόμη και σήμερα. Ο ένας αντιμετωπίζει μικρό πρόβλημα ακοής, το οποίο όμως δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία.

 

Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής ερευνούν αυτήν την ώρα από πού παρέλαβε ο κ. Παπαδήμος την αλληλογραφία, μέσα στην οποία ήταν ο παγιδευμένος φάκελος, που εξερράγη στα χέρια του, προκειμένου να ακολουθήσουν την πορεία του μέχρι τον προορισμό του, για να διευκρινίσουν πώς έφτασε στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού. Τις λεπτομέρειες πάντως θα δώσει ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος όταν μπορέσει να δώσει κατάθεση.

Εν τω μεταξύ, έχει σημάνει συναγερμός για την περίπτωση που έχουν σταλεί και άλλοι τέτοιοι φάκελοι.

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζουν το ενδεχόμενο η σημερινή τρομοκρατική επίθεση να μην είναι άσχετη με τα «τρομοπακέτα» που είχαν σταλεί τον περασμένο Μάρτιο στον κ. Σόιμπλε, στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο και στην έδρα του ΔΝΤ στο Παρίσι.

Υπενθυμίζεται ότι την ευθύνη γι' αυτούς τους παγιδευμένους φακέλους είχε αναλάβει με κείμενο η οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, ο συντάκτης του οποίου ανέφερε: «Αναλαμβάνουμε την αποστολή παγιδευμένου δέματος στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας στα πλαίσια της εκστρατείας της 2ης πράξης του Σχεδίου Νέμεσις. Θα ακολουθήσει η προκήρυξη το επόμενο διάστημα».

 

Καταδίκη από τον πολιτικό κόσμο

Στον Ευαγγελισμό έσπευσαν ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, στελέχη της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας και άλλοι πολιτικοί.

 

Με τη διοικητή του νοσοκομείου Ευαγγελισμός Νάγια Μητσάκου επικοινώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας του πρώην πρωθυπουργού και των τραυματιών. Ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε να μεταφέρουν στον κ. Παπαδήμο και στους τραυματίες συνοδούς του, τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση.

 

«Καταδικάζω απερίφραστα την επίθεση ενάντια στον Λουκά Παπαδήμο. Εύχομαι ταχεία ανάρρωση στον ίδιο και τους ανθρώπους που τον συνόδευαν» αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Περαστικά στον Λουκά Παπαδήμο & στους ανθρώπους που επέβαιναν στο αυτοκίνητο του. Πλήγμα στην δημοκρατία τέτοιες ενέργειες», έγραψε στο Twitter ο Νίκος Παππάς για το περιστατικό.

 

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, για την τρομοκρατική επίθεση εναντίον του πρώην πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Καταδικάζω, με οργή, την άνανδρη τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου.

Εύχομαι στον ίδιο και σε όλους τους τραυματίες ταχεία και πλήρη ανάρρωση.  Καλώ, ταυτόχρονα, την Κυβέρνηση και τις Αρχές Ασφαλείας να κάνουν τα πάντα, προκειμένου να συλληφθούν οι αδίστακτοι τρομοκράτες.  Είναι εχθροί της πατρίδας μας και της Δημοκρατίας».

Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφτηκε τον Ευαγγελισμό και εξερχόμενος δήλωσε: «Εκφράζουμε οργή και οδύνη για την άνανδρη τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου. Εύχομαι στον ίδιο και σε όλους τους τραυματίες ταχεία και πλήρη ανάρρωση. Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας θα πρέπει να γίνει πρώτη πολιτική προτεραιότητα διότι οι τρομοκράτες είναι εχθροί της Δημοκρατίας».

 

Σε ανακοίνωση του του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται: «Καταδικάζουμε με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο την σημερινή εγκληματική τρομοκρατική ενέργεια εναντίον του πρώην Πρωθυπουργού και προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, Λουκά Παπαδήμου. Η ενέργεια αυτή αποτελεί πλήγμα για τη δημοκρατία. Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στον ίδιο, καθώς και στους υπόλοιπους τραυματίες».

 

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση εναντίον του κ. Λουκά Παπαδήμου και εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας. Κάθε πράξη βίας είναι απαράδεκτη και απολύτως καταδικαστέα. Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στον πρώην πρωθυπουργό και τους δύο άνδρες της φρουράς του» δήλωσε η εκπρόσωπος του κόμματος, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

 

Σε ανακοίνωσή της η Ενωση Κεντρώων αναφέρει: "Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο και εκφράζουμε την βαθιά μας θλίψη, αλλά και οργή για το τρομοκρατικό χτύπημα σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Λ. Παπαδημου και των συνοδών του. Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση."

 

Το ΚΚΕ καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι «τέτοιου είδους ενέργειες, πέραν από το προβοκατόρικο και δολοφονικό χαρακτήρα τους, υπηρετούν σκοπιμότητες και σχεδιασμούς εχθρικούς προς το λαό και τα συμφέροντά του». «Ευχόμαστε επίσης, ταχεία ανάρρωση στον κ. Παπαδήμο και τους υπόλοιπους τραυματίες - συνοδούς του» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

 

«Αποτροπιασμός και καταδίκη για την άνανδρη, δολοφονική επίθεση κατά του Προέδρου της Ακαδημίας Ι. Παπαδήμου. Θερμές ευχές να πάνε όλα καλά», σημείωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

 

Ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε: «Είναι προφανές και αυτονόητο ότι η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα και κατηγορηματικά την επίθεση εναντίον του πρώην Πρωθυπουργού, κυρίου Παπαδήμου. Ενημερώθηκα από τους θεράποντες ιατρούς, αλλά και από τη διοίκηση του νοσοκομείου για την πορεία της υγείας τους. Τόσο ο κύριος Παπαδήμος, όσο και οι συνοδοί του, βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση, έχουν επικοινωνία με το περιβάλλον και υποβάλλονται σε όλους τους αναγκαίους ιατρικούς ελέγχους, έτσι ώστε να καθοριστεί η από εδώ και στο εξής μεταχείριση που θα πρέπει να έχουν. Ευχόμαστε με όλη μας την καρδιά ταχεία ανάρρωση στον πρώην Πρωθυπουργό και στους δύο συνοδούς του. Ο κύριος Πρωθυπουργός είναι ενήμερος και από τον υπουργό Δημοσίας Τάξεως και θα συνεχίσει να είναι ενήμερος για όλες τις διαδικασίες. Επίσης, να σας πω, ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι αυτονόητο ότι θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε να έχουμε ταχύτατη και σε βάθος διαλεύκανση της υπόθεσης».

 

«Απερίφραστη καταδίκη της επίθεσης προς τον Λουκά Παπαδήμο. Περαστικά στον ίδιο και σε όσους τραυματίστηκαν», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

 

Άναδρη και άδικη επίθεση εναντίνον ενός ανθρώπου που κράτησε την Ελλάδα όρθια σε μια δύσκολη περίοδο, χαρακτήρισε την επίθεση εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας προσερχόμενος στον Ευαγγελισμό. Επίσης, διαμήνυσε πως «δεν θα κάμψει το ηθικό μας καθόλου».

 

Την θλίψη του ιδίου αλλά και όλων των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας για την επίθεση εναντίον ενός "πρώην συναδέλφου" όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, εξέφρασε ο Μάρτιο Ντράγκι.

 

Συγκεριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Εκφράζουμε την θλίψη μας για την επίθεση εναντίον ενός πρώην συναδέλφου μας, του Λουκά Παπαδήμου, ενός γενναίου δημόσιου λειτουργού της Ελλάδας και της Ευρώπης. Επιθυμώ να δηλώσω, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου και του προσωπικού της ΕΚΤ: οι σκέψεις μας είναι με τον Λουκά, την οικογένειά του και τους συναδέλφους του. Πρωην και νυν συνάδελφοι από το Εκτελεστικό Συμβούλιο επιθυμούν να εκφράσουν την συμπαράστασή τους στον Λουκά».

 

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr, real.gr


«Τον Αύγουστο του 2017 ολοκληρώνεται το βόρειο τμήμα του κάθετου Άξονα Αρδάνιο – Ορμένιο – Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα και το 2018 παραδίδεται ο άξονας στο σύνολο του». Αυτό, μεταξύ άλλων, δήλωσε ο Πρωθυπουργός, στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Ο ίδιος, μίλησε για τα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, βάζοντας στη συζήτηση –και εκ νέου στο επίκεντρο- τον κάθετο άξονα της Κομοτηνής και το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.


«Η υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης βαφτίζεται ξαφνικά ως ολοήμερο σχολείο νέου τύπου», δήλωσε στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Παιδεία, ο πρόεδρος της ΝΔ. «Έχω μια σοβαρή επιφύλαξη στο ζήτημα της χρηματοδότησης του Τεμένους», δήλωσε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Υπουργό Παιδείας να τοποθετείται και να απαντά και στα δυο ζητήματα.


Social Media

Follow us on Twitter

Like us on Facebook
Contact us 

 

ΔΕΛΤΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Το μεγάλο περιφερειακό κανάλι της Θράκης.

Η εταιρεία διοικείται από έμπειρα στελέχη και απασχολεί δεκάδες συνεργάτες με πολυετή, επιτυχημένη προϋπηρεσία, στους οποίους προσφέρει συνεχή επιμόρφωση. Με επαγγελματικά πρότυπα, κατάλληλη στρατηγική και γνώμονα την Ολική Ποιότητα, η ΔΕΛΤΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ βρίσκεται σήμερα μέσα στην τριάδα των κορυφαίων περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών.

Social Media

Follow us on Twitter

Like us on Facebook

 

 

Google Maps